Bakan Işıkhan, Çalışma Hayatı İstişare Toplantısı’na Katıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, çeşitli temaslarda bulunmak ve programlara katılmak üzere İstanbul’a gitti.
Bakan Işıkhan, İstanbul’daki programları kapsamında Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Teknoloji Merkezi MEXT'te düzenlenen Çalışma Hayatı İstişare Toplantısı’na katıldı.
Toplantıda, istihdam olanaklarının geliştirilmesi ve üretimin artması için kamu-özel sektör iş birliği içerisinde atılan adımlar değerlendirildi. İhtiyaç duyulan alanlarda nitelikli işgücü yetiştirmek için hayata geçirilen programlar ele alındı.
Toplantıya Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Samet Güneş, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, bakanlık bürokratları, TİSK Yönetim Kurulu üyeleri ile üye işveren sendikaları ve üye iş yerlerinin üst düzey yöneticileri katıldı.
Açılış konuşmalarının ardından toplantı, çalışma hayatının güncel konularının ele alındığı oturumlarla devam etti.
Günün ilk oturumu, Prof. Dr. Tankut Centel’in moderatörlüğünde, İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, Çalışma Genel Müdürü Dr. Mehmet Baş ve SGK Başkan Yardımcısı Uğur Ecevit’in katılımlarıyla gerçekleşti.
Oturumda konuşma yapan Genel Müdür Güneş, İŞKUR’un işgücü piyasasının öncü aktörleriyle iş birliğini güçlendirmek ve işgücü piyasasındaki etkinliği artırmak amacıyla aktif işgücü programlarını etkin şekilde uyguladığına vurgu yaparak sözlerine şu şekilde devam etti: “Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) kapsamında hayata geçirilen mesleki eğitim kurslarıyla, işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan niteliklere sahip bireylerin yetiştirilmesi, işsizlerin mesleki yetkinliklerinin geliştirilmesi ve istihdamın artırılmasını hedefliyoruz. İŞKUR, özellikle sanayi sektörü başta olmak üzere işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen sanayi iş birliklerini desteklemekte ve nitelikli işgücü yetiştirilmesine katkı sunmaktadır.”
Özellikle MEXT gibi kendi eğitim altyapısına sahip işverenleri ve işveren örgütlerini teşvik ederek nitelikli işgücünün yetiştirilmesini desteklediklerini belirten Güneş, “16 Eylül 2024 tarihinde Bakanlığımız ile TİSK arasında imzalanan iş birliği protokolüyle, teknolojik gelişmeleri de dikkate alarak geleceğin mesleklerine yönelik olarak işverenlerin kendi işgücünü yetiştirmesi aktif işgücü programları aracılığıyla desteklenmeye devam ediyor. Bu kapsamda, eğitici ücretlerinin artırılması yoluyla nitelikli ve sürdürülebilir bir mesleki eğitim altyapısının kurulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Güneş ayrıca İŞKUR’un istihdamın korunması, çalışanların mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ile yeni teknolojilere uyum sağlamaları yönünde yürüttükleri diğer çalışmalar hakkında detaylı bilgilendirmede bulundu.